Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: БОРИЧКАНЕТО МЕЖДУ ПАРТИИТЕ СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО!

Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: БОРИЧКАНЕТО МЕЖДУ ПАРТИИТЕ СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО!

/>

altИнтервю с д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС
БНР, „Нещо повече“
Водещ: Сигурна съм, че сте чули от новините, депутатите от три комисии – бюджетната, икономическата и здравната – не подкрепиха предлаганата то правителството актуализация на бюджета. Разбраха се само да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК, и то с по-малко от необходимите 328 млн.лв. Правителството успява да намери за целта само 225 млн.лв. Но заради политическите боричкания и отново напускането на пленарната зала от ГЕРБ вероятно и това съгласие няма да може да бъде скрепено с гласуване от НС, за да стане факт. Така че парите за здраве като нищо ще свършат, според най-черните прогнози през месец септември тази година. А кой ще трябва да поеме отговорността за случващото се? Очевидно не това НС, което, май, си удари без само да разбере последния звънец. Въпросът обаче остава, остават и успокоенията на здравното министерство, на ръководството на касата, че пари някакви в резерва имало и ако се стигне дотам, хронично болните няма да останат без лекарства през септември, че болниците няма да спрат да приемат пациенти, но разбира се, септември е далече, може би тогава ще сме и на прага на едни предсрочни избори. Как се тълкуват днешните събития от пряко заинтересованите? Добър ден на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС! Това, което се случи в НС, според вас какво трябва да значи?
Цветан Райчинов: Пълна безотговорност и незаинтересованост на българските партии, в момента представени в парламента, от това какво се случва с хората в държавата България. Това означава за мене. Аз просто, честно казано, не мога да проумея такава безотговорност. И само след месец-два те ще искат отново подкрепата на същите тези хора. Като че ли за тях е важно да остане, ако ще една електорална единица, ама да гласува за нашата партия. Нищо друго не е интересно. И здравеопазването явно е някаква досада, нещо ненужно, което ако могат да махнат, сигурно ще направят с удоволствие. Просто не проумявам това, което се случва.
Водещ: Можем да се досетим защо...
Цветан Райчинов: Разбира се, че няма как да се актуализира бюджетът на касата, без да се актуализира държавният бюджет. И съм сигурен, ако примерно още утре, има все още време, днес, доколкото знам, до 18 ч. г-н Миков може да определи точка в дневния ред на парламента за утре, да е първа актуализация на бюджета на касата, съответно на държавния бюджет поне с тази сума. И съм сигурен, че и депутатите от ГЕРБ при тези условия биха влезли. Но без дневен ред надали ще се съгласят. И това боричкане между партиите става все по-отвратително.
Водещ: Да разбирам ли, че ако смятахте за най-малката необходима сума 328 млн.лв., защото всички по мнението и на надзора на касата други методи и средства да се пести от здравния бюджет вече са приложени, то сега бихте приели и тези недостатъчни 225 млн.лв. пред перспективата въпросът да остане за решаване от следващото парламентарно правителствено мнозинство?
Цветан Райчинов: Да, веднага ще ви отговоря. Ясно е, че трябват 326. И на фона на това да се говорят успокоителни приказки при липсата на тези пари е също толкова безотговорно, колкото и действията на депутатите. Това просто е фалшиво успокоение, което няма покритие. Но поне тази сума да влезе, за да стигнат парите до следващите избори. Ясно е, че тази сума, единствената й цел е да покрие до края на мандата на това правителство и служебното правителство. И е ясно, че следващото правителство, което и да е то, ще трябва да стартира своята работа с нови 100 млн. за националната каса. Но поне това да се случи. В противен случай, действително, ако изборите са октомври, това означава, че най-рано ноември ще може да има някакви средства да се гласуват евентуално. А още към септември касата ще бъде принудена да хлопне кепенците, да приема само фактури и да не може да разплаща нищо.
Водещ: Зам.-министър Бойко Пенков каза, че това няма да се случи, защото касата има стратегически оперативен резерв от финанси, които могат да бъдат използвани при такава нужда.
Цветан Райчинов: Няма такъв резерв касата, стига с тези лъжи. Такова нещо няма, всичко в касата е разпределено. Касата може да работи със 105 млн. и да не плаща на болниците. Което ще спре тяхната дейност. А и болниците е редно да си потърсят по съдебен ред парите, които са изработили, защото това са лекувани пациенти. Това не са продадени стоки. Това просто е, пак казвам, абсолютна безотговорност и фалшиви успокоения, които не са в полза на никого.
Водещ: Мисля, че сега при толкова много тревоги, с които се научихме да живеем, защото здравният бюджет беше само началото, после си имахме и разклатена финансова система, и фалирала банка. Имаме и други критични сфери, в които политиците не могат да се разберат, така че хипертоничната криза министъра на здравеопазването Таня Андреева, която по тази здравословна причина не се е явила днес на изслушване пред депутатите, може да ни успокои до известна степен, че и хората по най-високите върхове са разтревожени. Но нека да обобщим, смятате, че депутатите трябва да загърбят всичките си сръдни до момента, всичките си декларации да нарушат, ако трябва, но да се съберат и да гласуват тези 225 недостатъчни милиона за здравеопазването?
Цветан Райчинов: Това е абсолютно задължително, ако те поне малко желаят да покажат, че са загрижени за населението и неговата съдба. Не може да има политически игри, тогава когато има опасност за живота и здравето. Парите са пари, пари сигурно все някак ще се намерят – и за банки, и за неудовлетворени вложители и т.н. Но не може да се поставя под риск оцеляването на хората...
Водещ: Но всеки ден виждаме, че политическите игри са възможни на всички терени, в това число и на най-чувствителните.
Цветан Райчинов: Коства им половин час да се съберат, да го решат това и да продължат да си се дрънкат колкото искат и както намерят за добре.
Водещ: Благодаря! Д-р Цветан Райчинов с тревогата на лекарското съсловие около последното развитие на политико-противоборствните сюжети в НС днес.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists