ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА НА НЗОК ОТ 130 МЛН.ЛВ

ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА НА НЗОК ОТ 130 МЛН.ЛВ

style="text-align: justify;">Въпреки отпуснатите от оперативния резерв средства в размер на 269 033 000 лв., близо 130 млн. лв. е очертаващия се дефицит в бюджета на НЗОК към края на годината. – това стана ясно от пресконференция от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова и подуправителя на институцията д-р Динчо Генев. Към края на месец септември е формиран най-голям преразход в бюджета за болнична помощ, където има недостиг от 375 483 280 лв. (в това число 55 800 936 лв. за лекарствена терапия при онкологични заболявания). Недостиг на средства има и при лекарствата за домашно лечение, в размер на 64 714 682 лв., както и 14 055 656 лв. при медицинските изделия и 10 523 155 лв. при денталната помощ. – съобщи д-р Тодорова и добави, че с освободените средства от резерва ще бъдат платени разходите на болниците за лечение по клинични пътеки, за медицински изделия и лекарствена терапия за онкологично болни.

Възможен вариант за покриване на недостига е в бюджета на НЗОК за 2014 г. да бъдат заложени 108 млн. лв., които се намират в сметка на НЗОК в БНБ, като тези пари бъдат предвидени именно за плащания, не направени през 2013 г. и да не ощетяват плащанията за следващата година. Разчита се и на повишена събираемост на здравните вноски от страна на НАП. – казаха още от институцията.

Д-р Тодорова съобщи, че на Надзорния съвет ще бъде предложено да вземе решение 13 000 000 лв. от административни разходи да бъдат използвани за покриване на част от преразхода в извънболничната помощ. Поради това няма да бъдат реализирани няколко проекта, заложени в инвестиционната програма на НЗОК, свързани с надграждането на информационната система с нови електронни услуги, доставка на сървърна техника и др. Няма да бъдат закупени и 17 броя нови автомобили за нуждите на районните здравноосигурителни каси. НЗОК разчита, че през следващата година ще разполага с достатъчно средства да започване въвеждането на изключително важни за работата на институцията контролни механизми – въвеждане на електронна рецепта и електронна здравна карта.

Д-р Динчо Генев представи и данни, според които едни и същи пациенти са лекувани многократно в болница. Открити са единични случаи, при които е имало регистрирани между 9 и 13 хоспитализации на пациент в рамките на половин година. При тях вероятно става въпрос за хронични и тежки заболявания, уточни той. Притеснителни обаче са данните, според които 12 233 човека са лежали по 4 пъти в болница в рамките на първото полугодие на 2013 г. 4226 са били хоспитализирани 5 пъти, 1438 – 6 пъти, а 495 – 7 пъти. Или от 1 138 631 общ брой на хоспитализациите за първото полугодие 18 600 човека са били 84 хил. пъти в болница. Това са тревожни тенденции, които предстои да бъдат анализирани.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists