И АРМИЯТА ЩЕ ДАРЯВА ПЛАЗМА

И АРМИЯТА ЩЕ ДАРЯВА ПЛАЗМА

Държавата най-накрая се зае сериозно с да осигури възможност в страната да се дарява плазма, която помага при тежките случаи на КОВИД-19. След като сутринта премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се открият центрове за даряване в страната, властта се мобилизира на всички нива.

В даряването на спасителната течност ще се включи армията и всички от министерство на отбраната, обяви военният министър Красимир Каракачанов. Това ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА. Условията за това са желаещите да са преболедували Covid-19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR-тест.

От ГЕРБ също ще даряват плазма, ако отговарят на условията. Освен това ще дадат два апарата за извличане на кръвна плазма и консумативи за близо 200 донори. За целта ще бъдат отделени над 150 хил. лв. от партийната субсидия. Веднага щом апаратите бъдат доставени в България, ръководството на ГЕРБ ще проведе консултации с Министерството на здравеопазването, което ще определи къде да бъдат дарени двата, уточниха от партията. Междувременно самото ведомство трябва да реши къде ще се открият още центрове за даряване на плазма. В момента това се случва само в София.

Предвижда се откриването на центрове в скоро време да има още във Варна, Стара Загора, Пловдив и Плевен, за да не пътуват хората до София, каза д-р Павлина Михайлова от Сдружението за лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма. По думите й обаче такива трябва да има във всеки областен град. За пример тя посочи Германия, където на 3 млн. души население има 100 апарата за плазмофереза. Д-р Михайлова допълни, че от Русе, Бургас и Благоевград също изразяват желание да развиват такава дейност.

Към момента има огромен интерес от страна на хора, изекувани от коронавирусната инфекция и изградили добри нива на антителата да спасят човешки животи, като дарят плазма.

60 човека, преболедували КОВИД-19 и изградили антитела са дарили реконвалесцентная плазма само от началото на месец ноември до момента, съобщи д-р Камен Стефановски. Той е единият от двамата хематолози в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), който се занимава с тази дейност. Само днес до обяд са минали 10 дарители. Заявки за плазма постъпват всеки ден от лечебни заведения в цялата страна, поясни д-р Стефановски. Към момента центърът разполага само с два апарата за плазмофореза, които работят на пълни мощности.

Към момента донорска плазма, освен в НЦТХ, се взима и във Военно-медицинска академия. Сектор за взимането и обработването й ще бъде открин в Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна на 16 ноември. Сега дарители оттам пътуват до столицата. Щом това стане факт, доброволци от Шумен и Шуменска област ще могат да пътуват до Варна, като ще им бъде осигурен безплатен транспорт, заявиха от областната администрация.

Източник:
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists