НА ОРГАНИЗИРАН ОТ НЗОК И БЛС СЕМИНАР ВЪВ ВЕЛИНГРАД, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И КАСАТА ОБСЪЖДАТ ПРИОРИТЕТНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОБЛЕМИ

НА ОРГАНИЗИРАН ОТ НЗОК И БЛС СЕМИНАР ВЪВ ВЕЛИНГРАД, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И КАСАТА ОБСЪЖДАТ ПРИОРИТЕТНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОБЛЕМИ

style="text-align: justify;">alt style="text-align: justify;">Започна организираният от Българския лекарски съюз и НЗОК медиен семинар, на който се обсъждат някои от най-важните проблеми в системата на здравеопазването и се търсят най-добрите способи за тяхното разрешаване. Семинарът включва четири основни теми:
ПАНЕЛ 1
9.30 – 10.30 ч. Миграцията на българските лекари – един от най-сериозните проблеми в българското здравеопазване, факти и решения – ОСНОВНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ Д-р Юл. Йорданов – зам.председател на БЛС.
10.30 – 12 ч. Промените в НРД - 2014, технология на преговорите и съгласуваност между институциите – Д-р Р. Тодорова и д-р Цв. Райчинов. В дискусията ще се включат и останалите представители на двете институции.
ПАНЕЛ 2
13 - 14.30ч. Новите моменти в законодателната уредба в сферата на здравеопазването – предложения на БЛС за промени - д-р Цв. Райчинов, д-р Д. Петров
14.30 – 16 ч. Национална здравна стратегия, национална здравна карта - становище и предложения на БЛС – д-р Юл. Йорданов (презентация), д-р Цв. Райчинов, д-р Д. Петров
Семинарът започна с лекцията „Миграцията на българските лекари – един от най-сериозните проблеми в българското здравеопазване, факти и решения”, представена от д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;"> Сред основните причини българските лекари да потърсят реализация в чужбина се нареждат не само ниските доходи, но и липсата на възможност за кариерно развитие и неудовлетвореността от здравната система в страната като цяло, стана ясно от презентацията на д-р Йорданов. Към 2013 г., лекарите в България са 31 366, като голям процент от тях са на възраст между 46 – 50 години (48.4%), а разпределението им по региони е силно дисбалансирано (на места дори липсват определени специалисти). Това създава проблеми при работата на медицинския персонал и затруднява достъпа на населението до медицински грижи. Към горепосочения проблем се добавя и постоянната миграция на млади лекари (средно по 480 на година), които заминават да търсят реализация основно в Германия (41% за 2013 г.) и Великобритания (26% за 2013 г.). Като възможно решение на проблема, д-р Йорданов посочи определянето на реалните нужди в здравеопазването по региони и разработването на информационна система за регистриране и мониториране на персонала.
Подробности от презентацията на д-р Йорданов и статистически данни за миграцията на лекарите можете да видитеТУК:
Д-р Динчо Генев, зам.-управител на НЗОК и д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, представиха новостите в НРД 2014. „Основната новост тази година беше изключителната подготвеност от страна на БЛС, що се отнася до процеса на преговори”, каза д-р Генев. „За съжаление, НЗОК не би могъл да е равностоен партньор, поради недобре работещата възка между отделните звена на касата. Хубавото, разбира се, беше, че в тези преговори НЗОК и БЛС стояха рамо до рамо и заедно настояваха за средства с идеята, че дори лошият мир е по-добър от най-победоностната война”. „Върнахме ваксините и ин витро процедурите където им е мястото – в МЗ”, каза от своя страна д-р Райчинов, „надяваме се тази година това да се случи и с извънболничната помощ, редките заболявания да станат национални програми, а държавата да стане редовен платец”, добави той.
Директор на Дирекция „Лекарствена политика” в НЗОК Маргарита Грозданова представи лекарствената политика на касата. Стана ясно, че ако злоупотребите с дейност са от порядъка на 5%, то злоупотребите с лекарства възлизат на 25%. През 2012 г. НЗОК е заплатила 519.609 млн. лв., а през 2013 г. – 550 млн. лв. За редките болести – 33.92 млн. лв за 2012 г., а през миналата година те са скочили на 58.587 мнл. лв. По отношение на редките болести, БЛС е на мнение, че те трябва да се финансират от МЗ.
НЗОК вече заплаща за 358 заболявания за домашно лечение. Новото предложение е Наредба 38 да се прави за 2 години. Лекарският съюз също има конкретни предложения, които ще бъдат изпратени като становище допълнително.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists