ПИСМО ДО МЗ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАДЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ОНКОЛОГИЯ

ПИСМО ДО МЗ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪЗДАДЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ОНКОЛОГИЯ

Български лекарски съюз е сред активните участници  в инициативата по създаването и внедряването на Европейския противораков план на територията на страната ни. Съсловната организация е пряко ангажирана с този значим здравен и социален проблем, който всяка година засяга около 26 0000 новозаболели в България. По наше настояване, в Анекса на НРД за медицинските дейности 2023-25 г., беше договорено да няма лимитиране на дейности в областта на онкологията, което гарантира заплащането на извършеното лечение на всеки онкоболен у нас.

В тази връзка, с изненада научихме от Националния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС, че наскоро със заповед на Министъра на здравеопазването, е създаден Национален съвет по онкология. Нещо повече: Съветът работи усилено по изработването на свой вътрешен правилник, а сред дискутираните предложения е създаването на Национален хъб на Мисията за рака, като частна структура, на която да се повери контрола по изпълнение на активностите от Националния план за борба с рака.

Настояваме да бъдем запознати:

-Как е взето решението за създаването на Национален съвет по онкология; 

-Кои са неговите членове и на какъв принцип те са подбрани; 

-Защо е елиминиран експертния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС; 

-Предвижда ли се частна структура да контролира изпълнението на плана?

Български лекарски съюз се солидаризира със сериозните притеснения  изказаните от нашите колеги от експертния борд. Намираме за притеснителни и лишени от обосновка предприетите от МЗ действия, без нашето знание.

Писмото може да прочетете тук



Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists