ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ ИЗНЕНАДАХА СЪСЛОВИЕТО

ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ ИЗНЕНАДАХА СЪСЛОВИЕТО

РЪКОВОДСТВОТО НО БЛС РЕАГИРА ОСТРО

Предложения за промяна в Закона за здравно осигуряване бяха обсъдени вчера на кръгла маса на тема: „Предложения за промени в Закона за здравно осигуряване” организирана от Министерството на здравеопазването и членовете на парламентарната Комисия по здравеопазване от ПГ на ГЕРБ.
Идеята беше да се състои обществена дискусия за предлаганите промени и представители на медицинската общност, съсловни и пациентски организации да дадат мнение по конкретните текстове в проекта. Участници в срещата обаче се оплакаха, че са получили проекта късно предната вечер и не могат да изразят становище по конкретни текстове. Предложения ще се събират в следващите 14 дни и, ако съответстват на философията на законопроекта, ще бъдат включени в него между първо и второ четене.
Част от предлаганите промени включват:Надзорният съвет на НЗОК се свива до 8 души, а право на глас в него ще има и директорът на здравноосигурителната институция. Самият директор ще се избира от Народното събрание за срок от 5 години. Националният рамков договор се заменя с „национални рамкови условия”, които ще се приемат поотделно за лекари и зъболекари. Вместо със здравна книжка, пациентите вече ще ходят на преглед с електронна здравноосигурителна карта. Остро критикуваният Медицински инспекторат се заменя с Изпълнителна агенция „Медицински одит”. В пъти скачат глобите за работодатели и самоосигуряващи се лица, които не внасят здравни осигуровки. Законово се определят глоби за изпълнители на медицинска помощ, които до момента бяха обект на рамковия договор.
В парламента ще бъде внесено и допълнение, което предвижда обемът, цените и методиката за заплащане на медицинските услуги да се определят от Агенцията за икономически анализи и прогнози с принципал финансовия министър. Отношение по тях ще взима и консултативен съвет с представители на съсловни и пациентски организации. Така в голяма степен ще се избегне лобизмът при остойностяването, смята министър Дянков, който е най-яростният привърженик на идеята. При разработването на обема, цените и методиката за остойностяване и заплащане на медицинската помощ агенцията ще взема становищата на националните консултанти по различните специалности. Консултативен съвет към финансовия министър ще ги одобрява.
Той ще бъде председател, а членовете ще са: по един зам.-министър на здравеопазването и социалната политика и по един представител на здравната каса, лекарския и зъболекарския съюз. Новият ред ще влезе в сила от януари 2011 г. Клиничните пътеки, по които се плаща на болниците, ще бъдат сменени с по-прецизния механизъм диагностичносвързани групи.
„Лекарите разбират от работата си, но не са учили за цени. НРД първо не работи, а след това вие не сте специалисти по цени, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. Ценообразуването и методологията трябва да се правят от финансисти, а не от хора, които не се занимават с цени, каза министърът. Всеки да си гледа това, в което е най-добре обучен, и държавата ще върви, заяви още Дянков.

“Кажете, че правите пълно одържавяване на здравното осигуряване, а да не си говорим заобиколни приказки”, контрира д-р Николай Шарков, шеф на Българския зъболекарски съюз. Подкрепи го и колегата му от БЛС Цветан Райчинов. Той заяви, че се нарушава договорното начало и “тогава какво ще преговарят двете съсловни организации с касата, ако не цените на услугите”.

„От измами с неизвършена медицинска в дейност се губят по 1-2 млн. лв. годишно. Големите кражби са дело на крадливите шефове на болници и задача на МЗ е да ги лови. Джипито в планинските райони не си вдига телефона, защото няма обхват и не е редно да го глобяват 5000 лв.", коментира шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Доколкото знам, лекарите, фармацевтите и зъболекарите не са учили остойностяване, докато аз съм учил, обясни Дянков. Той допълни, че за тази дейност ще има консултативен съвет от специалисти медици, които да подпомагат сметките. Така на практика от началото на 2011 г. анализаторите от ИАП ще определят стойността на всяка медицинска дейност, включените в нея техника, лекарства и специализиран труд. Дянков допълни, че по негови наблюдения от 2006 г. няма договаряне, както и че преговарящите страни са заинтересовани от това, накъде отиват цените. Това на практика слага край на Националния рамков договор, скочи шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. По думите му, предложението на министъра обезсмисля напълно преговорите между съсловните организации и НЗОК.

Съсловните организации остро оспориха идеята. Според техни представители така се слага край на договарянето между лекарите, стоматолозите и здравната каса, тъй като досега цени и обеми се записваха в Националния рамков договор. Най-добре е здравните вноски да станат данък и здравеопазването отново да се одържави изцяло, иронизира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Националният рамков договор (НРД) вече не съществува като заложен в новия Закон за здравно осигуряване. Необяснимо е защо в него се премахва фактическото договаряне, заяви и.д. председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той изрази недоумение и от факта, че остойностяването на медицинските услуги ще се извършва не от НЗОК или МЗ, а от Изпълнителната агенция за икономически анализи и прогнози.
„Ако има кражби, те са от крадливите директори на болниците", заяви председателят на БЛС. На своя събор от 16 до 18 октомври съсловието ще обсъди законопроекта за здравното осигуряване.

Националният рамков договор (НРД) вече не съществува като заложен в новия Закон за здравно осигуряване и не ми е обяснимо защо се премахва договорът. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.
Във връзка с предложението НЗОК да може да сключва договори не с всички лечебни заведения, Цветан Райчинов бе категоричен, че ако директорът на РЗОК определя с кого касата да сключи договор, корупцията в системата е гарантирана. Изтичането на лекари от страната ще тръгне с още по-големи темпове, ако се приемат тези промени в закона, заяви Райчинов.
Той обясни, че БЛС има събор от 16 до 18 октомври и дотогава съсловието ще бъде информирано за законопроекта.

Агенция "Фокус"
БЛС не разбира защо се премахва НРД
Националният рамков договор (НРД) вече не съществува като заложен в новия Закон за здравно осигуряване. Не ми е обяснимо защо се премахва договорът - каза на кръгла маса председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Във връзка с предложението НЗОК да може да сключва договори не с всички лечебни заведения, Райчинов каза: „Ако директорът на РЗОК определя с кого да сключи договор касата, корупцията е гарантирана”.
По повод изтичането на пари от системата на здравеопазването той заяви: „Ако има кражби, те са от някои крадливи директори на болници”. Изтичането на лекари от страната ще тръгне с още по-големи темпове, ако се приемат тези промени в закона, заяви Райчинов.
БЛС има събор от 16 до 18 октомври и дотогава съсловието ще бъде информирано за законопроекта.

Quo Vadis брой 03 от 26.03.2020 годинаSatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists