ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БЛС ПРИЗОВАВА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ ЗА СТРОГИ ЗАКОНОВИ НАКАЗАНИЯ

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БЛС ПРИЗОВАВА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ ЗА СТРОГИ ЗАКОНОВИ НАКАЗАНИЯ

alt„Обявяваме символичен безсрочен протест с поставяне на надписи върху санитарните автомобили и лентички с надпис СПРЕТЕ САМОРАЗПРАВАТА С НАС”, се казва в протестната декларация на работещите в ЦСМП в страната, изпратена да президента и министър-председателя на Р. България, до председателя на Народното събрание, министъра на здравеопазването, Български лекарски съюз, СЕМ и медиите.
От своя страна БЛС отново се обърна към всички компетентни органи на властта, съдебната система и прокуратурата с настояване за изпълнение на всички предвидени вече в закона строги наказания. „След три-годишните усилия на съсловната организация, посегателствата над медици бяха инкриминирани и предвидените наказания – с повишена наказателна мярка. Явно обаче няма достатъчно активно приложение на практика и нападателите не се чувстват застрашени от сериозни присъди, което продължава да поддържа тяхната агресивност” – се казва в писмото на БЛС до президента, министъра на вътрешните работи, на правосъдието и до главния прокурор.
Работещите в спешната помощ се обявяват срещу проявите на саморазправа със спешните екипи от страна на медии и граждани, незачитане на предимството на екипите на спешна помощ при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантирането на безопасността им. „При следваща проява на саморазправа, с който и да била от мобилните или стационарните ни спешни екипи, сме готови да преминем към гражданско неподчинение в извънработно време”, се казва още в декларацията.
Целия текст на протестната декларация можете да прочетете ТУК:
ПИСМОТО НА БЛС – ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists