РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С МИНИСТРИТЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО, ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С МИНИСТРИТЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО, ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

altСлед като престъпник, извършил десетки криминални деяния, по които не е бил осъден, нападна българския лекар - д-р Велислава Джонева от Хасково, ръководството на БЛС, се обръща с остър протест към министрите на правосъдието, вътрешните работи и здравеопазването. С особена сериозност ще бъде поставен въпросът защо човек с толкова криминални деяния е бил на свобода, в следствие на което д-р Джонева е в тежко здравословно състояние, с тежки последици и трайно увреждане на здравето.
В същия ден в Хасково беше извършено още едно посегателство над български лекари – 42-годишен мъж нападна с юмруци и ритници лекари, медицинска сестра и санитарка от хасковското спешно отделение, които се опитвали да му окажат първа помощ.
Това е поредната реакция на Български лекарски съюз спрямо посегателствата над лекари, защото очевидно промяната в Наказателния кодекс не се прилага стриктно от страна на съдебните органи.
В централата на БЛС се получи декларация от УС на РК Хасково със следния текст:

"Управителният съвет на Районна лекарска колегия – Хасково с възмущение отбелязва и остро осъжда извършените през последните дни нови два акта на посегателства върху здравето и достойнството на лекари на територията на областта. Грубото нападение над д-р Джонева /общопрактикуващ лекар/, довело до животозастрашаващо състояние и тежки увреждания на нейното здраве, както и поредното агресивно поведение на пациент над медицинския персонал на Спешно отделение, изпълняващ трудовите си задължения, в рамките само на два дни, са доказателство, че съществува проблем, който не само трябва да бъде показван и назоваван, а да бъде ефективно отстранен!
Останалите да практикуват в страната лекари в интерес на българските граждани, очакват реакция от отговорните институции и призовават обществеността да я наблюдава!

Медиите активно отразиха и двата случая на насилие над български лекари. Репортажът на bTV от спешното отделение на болницата в Хасково можете да видите ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists