СТАНОВИЩЕ НА УЕМС ЗА ВЛИЯНИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ ПРОДЪЛЖАВАЩОТО МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И РАЗВИТИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ЕВРОПА

СТАНОВИЩЕ НА УЕМС ЗА ВЛИЯНИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ ПРОДЪЛЖАВАЩОТО МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И РАЗВИТИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ЕВРОПА

Пандемията от COVID-19 оказа големи последици върху работата на европейските специалисти и колегите от целия свят. Работното натоварване се увеличи като резултат от диагностицирането и лечението на пациенти с тази сериозна болест. 

Пандемията също имаше огромно влияние върху продължаващото медицинско образование (СДО/CME) и продължаващото професионално развитие (ППР/CPD) на лекарите. Срещи на живо бяха отменени и повечето събития се провеждаха виртуално. Броят на обученията по СДО/ ППР, особено на тези, които се предоставят от външни доставчици, беше значително намален в повечето европейски страни. 

Пандемията има големи последици за бъдещето на СДО/ППР за европейските специалисти, дори след като пандемията постепенно започва да заглъхва в резултат на кампанията за ваксинация.

UEMS (Европейски съюз на медицинските специалисти) подчертава следното относно влиянието на COVID-19 върху СДО/ППР на европейските специалисти: 

Участие в СДО/ППР 

• Изключително важно е специалистите да участват в СДО/ППР, особено по време на пандемия, дори когато традиционните събития на живо не са налични в същата степен. 

• Пандемията направи още по-важно да се участва във външните (включително виртуални) събития за СДО/ППР, тъй като обучението на работното място и обичайното професионално сътрудничество с колегите може да бъде ограничено. 

• СДО/ППР за диагностицирането, лечението и предотвратяването на COVID-19 инфекции трябва да бъде приоритет за европейските специалисти с цел да бъдат добре подготвени за лечение на настоящи и бъдещи пациенти с COVID-19. 

• Важно е също да се работи в интердисциплинарни и междупрофесионални експертни групи за СДО/ППР за COVID-19. 

• Отделните специалисти трябва също да поемат ангажимент не само за участие, но и за регистриране и отчитане на годишните си обучения по СДО/ППР.

 Отговорност на работодателите 

• Работодателите трябва да осигурят възможност за СДО/ППР за специалистите, особено по време и след такива трудни обстоятелства. Това включва осигурено време за онлайн обучения по СДО/ППР, хибридни и такива на живо. 

• Специалистите трябва да разполагат с необходимото техническо оборудване, добро интернет покритие и необходимите умения, за да участват в новите начини за онлайн обучения по СДО/ППР. 

• Пандемията показа, че е от съществено значение здравеопазването да се адаптира непрекъснато към нови знания и, следователно, СДО/ППР за лекарите трябва да бъде приоритет дори за работодателите. 

• Пандемията също показа, че е възможно да се намали административното бреме за лекарите, за да могат те да се концентрират върху основната си задача - да лекуват пациенти. Това трябва да бъде сигнал за работодателите да намалят административните задачи за лекарите и да им позволят да използват освободеното време за СДО/ППР. 

• Най-важното е винаги да се гарантира безопасността и благополучието на лекарите, особено по време на пандемия. СДО/ППР може също да бъде инструмент в това отношение. 

Нови методи за СДО/ППР и осигуряване на качество 

• "Обратно към нормалността" няма да означава връщане там, от където започна пандемията от COVID-19. 

• Въпреки това, взаимодействието на живо между колегите е крайно важно и необходимо, и затова срещите и обученията на живо все още са търсени.

 • В "новата нормалност", докато традиционното СДО/ППР е все още много важно, трябва да се разработват и подкрепят нови формати (предимно самоучителни подходи, използващи интернет инструменти и ресурси), тъй като те са финансово изгодни за участващите лекари. 

• Осигуряване на качеството и обратна връзка от участниците относно новите методи на обучение са много важни, особено по отношение на степента на интерактивност на новите методи. 

• Новите виртуални методи на обучение трябва да бъдат оценявани и по отношение на начина, по който се определят техните цели и резултати. 

• Развитието на нови методи и начини за СДО/ППР (виртуални срещи, уебинари, симулации и др.) е необходимо, също така, за да се подобри готовността на здравеопазването с оглед на бъдещи глобални здравни кризи. Научените от пандемията уроци трябва да включват и тези, свързани с СДО/ППР.

Становище на УЕМС



Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists