Started the 73th extraordinary council of Bulgarian Medical Union

Started the 73th extraordinary council of Bulgarian Medical Union

„В следващата година ще трябва да предвидим такива ценови равнища на цените на медицинските услуги, които да дадат възможност на лечебните заведения да оцелеят. Никаква реформа не може да бъде успешна, ако няма къде да се работи“. Това каза председателят на БЛС преди началото на 73-ия извънреден събор на Лекарския съюз.

„Когато теренът е развалина, когато липсват общопрактикуващи лекари, когато липсват достатъчно специалисти – всичко това трябва да бъде отразено в следващия бюджет на НЗОК. Ние видяхме едно предложение, което като макрорамка е добре. Това показва, че все пак държавата излиза от кризата, но разпределението на средствата в този проект не е спрямо политиката, която се очаква. Не е обърнато внимание на извънболничната помощ, каквото се надяваме да бъде обърнато от следващото ръководство на Министерството на здравеопазването“, допълни той.

По думите му първата промяна е да се обърне пирамидата – да се финансира Спешната помощ, извънболничната помощ и регионите в страната, които са изостанали.

„За първи път се случва да трябва Съборът да даде мандат и рамка на представители на БЛС за подписване на НРД при непреминали преговори. Сега ще имаме една рамка, при която ще преговаряме. За щастие имаме вече информация какво държавата може да отдели като финанси и остава да убедим партньорите си, че имаме един и същи поглед върху нещата и гледаме в една и съща посока“, каза още д-р Маджаров.

Той беше категоричен, че БЛС ще настоява за увеличение на цените на медицинските дейности и намаляване на броя на хоспитализациите.

„В сега предложения вариант на бюджета на НЗОК, на фона на критиките от Световната банка за свръххоспитализации, ние отново виждаме увеличаване на средствата за болнична помощ с 370 млн. лв., при положение, че в последните три години няма построени нови болници в България. А в цялата извънболнична помощ увеличението е наполовина. Цените в болниците трябва да бъдат повишени на база по-добро медицинско обслужване, а не на по-голям брой пациенти. От това страдат пациентите, които се оплакват, че са приемани и изписвани бързо, а ние се правим, че това не го виждаме. Всяка година се залагат все повече и повече хоспитализации, без да има нови болници. Ще предложим категорично хоспитализациите да бъдат намалени с 200-300 000. Няма нужда от толкова приети в болница хора. Има необходимост леките случаи да бъдат обслужвани бързо, в еднодневната медицинска грижа, и изследванията да ни бъдат направени в доболнична помощ“, уточни д-р Маджаров.

„Ще настояваме и ако имаме криза, на лечебните заведения да се плаща не за дейността, а да си получават определения за нормалното време бюджет. Но веднага след преминаване на кризата трябва да се върнем към нормалния ритъм на работа, защото много други пациенти с други заболявания изостават. Въпреки кризата, през 2021 г. Касата реализира икономии, защото много от тежката патология не беше лекувана“, допълни още той.

73-ия събор на БЛС трябва да приеме проектобюджета за 2022 г., да обсъди и гласува параметрите за Анекс към НРД за медицинските дейности 2020-2022 за част ПИМП, СИМП, МДД и БМП и да делегира права на 10-тимата представители от Управителния съвет на БЛС за подписване или неподписване на Анекса.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists