Болниците може да обявят ремонт, а то ще е стачка| Решаваме за ефективен протест в петък, абсурд е държавата да няма 27 млн.лв. за здраве

Болниците може да обявят ремонт, а то ще е стачка|  Решаваме за ефективен протест в петък, абсурд е държавата да няма 27 млн.лв. за здраве

style="text-align: justify;">

__06.11.2013 г., с. 13__

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз

АННА БОТИНОВА

  • Д-р Райчинов, единни ли са лекарите в започналите протести? Изглежда, че не всички болници протестират.

  • Единни са, защото няма какво да губят. Не по-малко от болничните лекари са ощетени и в първичната и специализираната помощ. Още повече че бюджетът за 2014 г. не дава подобрение в който и да е параметър на медицинската дейност. Следва да са единни, ако искат да покажат, че лекарите в България имат достойнство и заслужават уважение. Лошото за обществото е, че лекарите имат изход - след като нито политиците, нито самото общество желае те да са тук, най-лесният път е навън. Българските лекари могат да работят навсякъде по света, даже са много желани. В регистъра на БЛС има малко над 28 000 лекари, а само допреди 5-6 г. бяха 35 000 Началната заплата на току-що завършил лекар трябва да стане поне 1500 лв., за да има шанс да ги задържим.
    В предупредителния протест се включиха повечето софийски болници, особено големите. Най-тежко засегнати в сегашната ситуация ще бъдат точно големите мощни болници, сред които и университетските и областните в страната. Това не се е случвало досега. Всяка болница има основание да протестира. Ако не го направи, значи някой от новоназначените директори е оказал натиск. Няма как който и да е член на медицинските екипи да се примири с 80% - какво значи 80% качество в медицината?

  • Имате ли доверие в управляващите, които сериозно се ангажираха, че през януари ще бъде платено изцяло?

  • В разговорите ни с премиера и финансовия министър категорично настояхме поне септември - в най-лошия случай, да бъде покрит 100% до края на този месец. След това октомври и ноември биха могли да изчакат, но до началото на януари, до 5-о число. Като извод след разговорите остана, че ще се търси начин, но няма никакво решение до момента. Последният ни разговор с финансовия министър бе, че до 8 ноември очакваме решение с ясно разписани намерения. А както бе обявено до 20 януари, това на практика означава 4 месеца с намалени плащания.
    Не знам как болниците могат да работят при подобни условия. Категорично неприемливо е за нас. Досега ни отговарят само "Търси се възможност" , а това не е ангажимент.

  • Приемате ли аргумента, че няма пари?

  • Неприемливо звучи, че не могат да се намерят 27 милиона за здраве в която и да е държава, дори и в България. Всички останали плащания могат да изчакат, ако се налага, но да се играе със здравето на хората, е опасно. Само 27 млн. лв. са нужни, за да изплатят дейностите през септември изцяло.

  • Какво може да се очаква от бюджета за здравни дейности през 2014 г.?

  • В проекта има и пълни абсурди. Например, че резервът от 104 млн. лв. може да се разходва срещу конкретни мерки и програми от здравното министерство. Първо, то не може да поставя здравната каса в зависимост.
    Не може разходването на събраните от здравни вноски пари да зависи от това дали министерството ще предложи някакви програми. Ами ако не предложи, както е посочено, до 1 януари, какво става с тези пари? Сега дефицитът е 150-200 млн. лв., догодина ще са 300 млн. лв.

  • Дефицитите ще започнат още от началото на новата година, това ли очаквате?

  • Категорично, при тези разчети в бюджета. За болничната помощ са предвидени 988 млн. лв., което прави по около 80 млн. месечно, а болниците харчат по над 100 млн. лв. Значи се залага дефицит, и то само за болниците, а не ми се мисли какво ще стане с лекарствата.

  • Къде виждате изход от кризата?

  • В няколко позиции е, някои бяха възприети. Прието е например касата да може да ползва резерва си по всяко време при нужда, както и до 5% да използва авансово. Само че в проектозакона за бюджета е записано, че до 5% авансово може да използва от болничния бюджет, за съжаление. Това може да става само от резерва, другото е разпределено по месеци. Добър текст е, че през юни касата ще прави анализ на приходите й разходите и ще може да иска актуализация, ако се налага.

  • Изоставихте ли идеята си за въвеждане на доплащането в болниците?

  • Тя не е наша. В разговора ни с премиера той сам достигна до извода, че средствата са недостатъчни и ще трябва или допълнително процент здравно осигуряване, или доплащане. Първо държавата трябва да стане изряден платец на здравните вноски за гражданите, които осигурява, и то в пълен размер 8%. Докато това не стане, няма стимул и за хората да си плащат. Сигурно е, че е нужен втори стълб в осигуряването -дали здравната каса ще бъде закрита и дейността ще се поеме от частни фондове, дали само определени дейности ще се поемат от частните фондове, е въпрос на решение. Това може да стане реално през по-следващата година, като през 2014-а трябва да се направи подготовката за такова развитие. Сегашната вноска 8% не покрива дори на 60-70% нуждите.

  • Какъв е най-лошият вариант сега?

  • Най-лошо ще е, ако се върнем години назад, когато пациентите си носеха всичко при постъпване в болница. Ако болниците спрат да плащат на кредитори и доставчици, няма и да получават нужните консумативи и хората ще трябва да си ги осигуряват.

  • Кога ще вземете решение за стачка?

  • На 8 ноември и ако се реши за стачка, ще се обърнем към двата синдиката за организация. Никой от нас не иска да има стачка, искаме спокойствие. Ако се наложи, ще е от крайна необходимост и няма да има колебание. Формите на протест може да бъдат твърде ефективни. За доболничната помощ е достатъчно да подаде уведомление до касата, че няма да работи следващите дни. Болниците може да обявят ремонти например, всичко е възможно.

  • Как виждате създаването на лекарска камара като допълнителна структура към БЛС?

  • Лекарският съюз вече е направил това, остава само една стъпка. Приехме редица промени, които гарантират, че БЛС изпълнява изцяло функциите на камара. Съюзът изцяло съответства на същите структури, независимо как се наричат, в Европа. Това са желания на хора, които търсят някаква лична реализация, но не и стабилност на организацията. И това не е виждането на лекарите в страната.
    Създаден е акредитационният съвет, който има 3 функции: лицензиране и акредитиране на всички дейности в следдипломното обучение, изготвяне и приемане на правила за добра медицинска практика и контрол върху обучението и спазването на правилата. Предстои да приемем създаването на експертни комисии по специалности по региони и национална експертна комисия по специалности.

  • Все пак в обществото остава усещането, че нещо не достига на БЛС, за да участва ефективно в здравната политика. Приемате ли?

  • Не достигат законови правомощия, но това зависи от волята на политиците. Ако те проумеят, че регулацията и контролът на медицинската професия се осъществяват най-добре от съсловните организации на лекарите и че те трудно може да бъдат подчинена маса за използване, резултатите ще са много по-добри. Ще предложим и промени в Закона за съсловните организации, когато сме готови с принципите на самоконтрол и регулация.

„Лошото е, че лекарите имат изход – навън”

„Най-опасният вариант е, ако отново започнем да си носим всичко в лечебниците”

„Трябва да има втори стълб в здравното осигуряване”

style="position: absolute; left: -40px; top: -25px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; text-align: justify;" data-mce-bogus="1" class="mcePaste" id="_mcePaste">АННА БОТИНОВА

- Д-р Райчинов, единни ли са лекарите в започналите протести? Изглежда, че не всички болници протестират.

- Единни са, защото няма какво да губят. Не по-малко от болничните лекари са ощетени и в първичната и специализираната помощ. Още повече че бюджетът за 2014 г. не дава подобрение в който и да е параметър на медицинската дейност. Следва да са единни, ако искат да покажат, че лекарите в България имат достойнство и заслужават уважение. Лошото за обществото е, че лекарите имат изход - след като нито политиците, нито самото общество желае те да са тук, най-лесният път е навън. Българските лекари могат да работят навсякъде по света, даже са много желани. В регистъра на БЛС има малко над 28 000 лекари, а само допреди 5-6 г. бяха 35 000 Началната заплата на току-що завършил лекар трябва да стане поне 1500 лв., за да има шанс да ги задържим.

В предупредителния протест се включиха повечето софийски болници, особено големите. Най-тежко засегнати в сегашната ситуация ще бъдат точно големите мощни болници, сред които и университетските и областните в страната. Това не се е случвало досега. Всяка болница има основание да протестира. Ако не го направи, значи някой от новоназначените директори е оказал натиск. Няма как който и да е член на медицинските екипи да се примири с 80% - какво значи 80% качество в медицината?

- Имате ли доверие в управляващите, които сериозно се ангажираха, че през януари ще бъде платено изцяло?

- В разговорите ни с премиера и финансовия министър категорично настояхме поне септември - в най-лошия случай, да бъде покрит 100% до края на този месец. След това октомври и ноември биха могли да изчакат, но до началото на януари, до 5-о число. Като извод след разговорите остана, че ще се търси начин, но няма никакво решение до момента. Последният ни разговор с финансовия министър бе, че до 8 ноември очакваме решение с ясно разписани намерения. А както бе обявено до 20 януари, това на практика означава 4 месеца с намалени плащания.

Не знам как болниците могат да работят при подобни условия. Категорично неприемливо е за нас. Досега ни отговарят само "Търси се възможност" , а това не е ангажимент.

- Приемате ли аргумента, че няма пари?

- Неприемливо звучи, че не могат да се намерят 27 милиона за здраве в която и да е държава, дори и в България. Всички останали плащания могат да изчакат, ако се налага, но да се играе със здравето на хората, е опасно. Само 27 млн. лв. са нужни, за да изплатят дейностите през септември изцяло.

- Какво може да се очаква от бюджета за здравни дейности през 2014 г.?

- В проекта има и пълни абсурди. Например, че резервът от 104 млн. лв. може да се разходва срещу конкретни мерки и програми от здравното министерство. Първо, то не може да поставя здравната каса в зависимост.

Не може разходването на събраните от здравни вноски пари да зависи от това дали министерството ще предложи някакви програми. Ами ако не предложи, както е посочено, до 1 януари, какво става с тези пари? Сега дефицитът е 150-200 млн. лв., догодина ще са 300 млн. лв.

- Дефицитите ще започнат още от началото на новата година, това ли очаквате?

- Категорично, при тези разчети в бюджета. За болничната помощ са предвидени 988 млн. лв., което прави по около 80 млн. месечно, а болниците харчат по над 100 млн. лв. Значи се залага дефицит, и то само за болниците, а не ми се мисли какво ще стане с лекарствата.

- Къде виждате изход от кризата?

- В няколко позиции е, някои бяха възприети. Прието е например касата да може да ползва резерва си по всяко време при нужда, както и до 5% да използва авансово. Само че в проектозакона за бюджета е записано, че до 5% авансово може да използва от болничния бюджет, за съжаление. Това може да става само от резерва, другото е разпределено по месеци. Добър текст е, че през юни касата ще прави анализ на приходите й разходите и ще може да иска актуализация, ако се налага.

- Изоставихте ли идеята си за въвеждане на доплащането в болниците?

- Тя не е наша. В разговора ни с премиера той сам достигна до извода, че средствата са недостатъчни и ще трябва или допълнително процент здравно осигуряване, или доплащане. Първо държавата трябва да стане изряден платец на здравните вноски за гражданите, които осигурява, и то в пълен размер 8%. Докато това не стане, няма стимул и за хората да си плащат. Сигурно е, че е нужен втори стълб в осигуряването -дали здравната каса ще бъде закрита и дейността ще се поеме от частни фондове, дали само определени дейности ще се поемат от частните фондове, е въпрос на решение. Това може да стане реално през по-следващата година, като през 2014-а трябва да се направи подготовката за такова развитие. Сегашната вноска 8% не покрива дори на 60-70% нуждите.

- Какъв е най-лошият вариант сега?

- Най-лошо ще е, ако се върнем години назад, когато пациентите си носеха всичко при постъпване в болница. Ако болниците спрат да плащат на кредитори и доставчици, няма и да получават нужните консумативи и хората ще трябва да си ги осигуряват.

- Кога ще вземете решение за стачка?

- На 8 ноември и ако се реши за стачка, ще се обърнем към двата синдиката за организация. Никой от нас не иска да има стачка, искаме спокойствие. Ако се наложи, ще е от крайна необходимост и няма да има колебание. Формите на протест може да бъдат твърде ефективни. За доболничната помощ е достатъчно да подаде уведомление до касата, че няма да работи следващите дни. Болниците може да обявят ремонти например, всичко е възможно.

- Как виждате създаването на лекарска камара като допълнителна структура към БЛС?

- Лекарският съюз вече е направил това, остава само една стъпка. Приехме редица промени, които гарантират, че БЛС изпълнява изцяло функциите на камара. Съюзът изцяло съответства на същите структури, независимо как се наричат, в Европа. Това са желания на хора, които търсят някаква лична реализация, но не и стабилност на организацията. И това не е виждането на лекарите в страната.

Създаден е акредитационният съвет, който има 3 функции: лицензиране и акредитиране на всички дейности в следдипломното обучение, изготвяне и приемане на правила за добра медицинска практика и контрол върху обучението и спазването на правилата. Предстои да приемем създаването на експертни комисии по специалности по региони и национална експертна комисия по специалности.

- Все пак в обществото остава усещането, че нещо не достига на БЛС, за да участва ефективно в здравната политика. Приемате ли?

- Не достигат законови правомощия, но това зависи от волята на политиците. Ако те проумеят, че регулацията и контролът на медицинската професия се осъществяват най-добре от съсловните организации на лекарите и че те трудно може да бъдат подчинена маса за използване, резултатите ще са много по-добри. Ще предложим и промени в Закона за съсловните организации, когато сме готови с принципите на самоконтрол и регулация.

„Лошото е, че лекарите имат изход – навън”

„Най-опасният вариант е, ако отново започнем да си носим всичко в лечебниците”

„Трябва да има втори стълб в здравното осигуряване”




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists